Dwie cukiernie krakowskie w top 20 cukierni w Polsce wg magazynu "Twój Styl"

La Baguette i Słodkości by Oskar Zasuń Chef

Przeglądamy czerwcowe wydanie magazynu "Twój Styl", a tam artykuł „20 najlepszych cukierni w Polsce: wyśmienite słodkości, których warto spróbować“ i tylko dwie cukiernie krakowskie, które?

Wśród najlepszych cukierni w kraju na liście Twojego Stylu znalazły się dwie cukiernie krakowskie i jedna z pobliskich Katowic (ale o tej innym razem).

I choć przedstawiony wybór z samego założenia musiał być subiektywny, nieco przypadkowy i okrojony. Nie sposób wypisać wszystkich czołowych cukierni w Polsce w jednym artykule. To na pewno zasługuje on nasze na zainteresowanie.

Jak sama autorka zaznacza na wstępie, ocenie podlegały nie tylko oferowane produkty od strony walorów smakowych, ale także ich prezentacja i wystrój cukierni. Top 20 to miejsca opierające w dużej mierze swoje wyroby na francuskich recepturach i nowoczesnym cukiernictwie. Jak wiadomo, jemy oczami, zatem wygląd ciastek i kawiarni też podlegały ocenie.

Z naszych lokalnych dobrodziejstw na listę trafiły:

La Baguette - to cukiernia kobieca, rządzą i pieką tu panie i widać to od razu po wejściu do lokalu. Jest pięknie, dekoracyjnie, lady uginają się od obficie zdobnych tart i ciast krojonych na porcję według uznania. Na koniec wychodzisz ze zgrabną acz ciężką paczuszką owiniętą sznureczkiem i pachnącą świeżym kawałkiem ciasta.

Słodkości by Oskar Zasuń Chef - to cukiernie kawiarnia usytuowana w pobliżu Hali Targowej, a z drugiej strony Galerii Kazimierz. Jedyna na tym poziomie oferująca małe torciki do zjedzenia w pojedynkę. Za ciastko zapłacicie tu od 15 zł wzwyż i będziecie zadowoleni. Poziom ciastek godzien jest najlepszych warszawskich cukierni i od strony wizualnej, i smakowej.

Obie cukiernie goszczą na mapie Krakowa od stosunkowo niedawna. W tym roku obie deklarują to samo: podbój miasta poprzez otwieranie nowych punktów stacjonarnych.

Na tę chwilę znajdziecie ich:

La Baguette w Krakowie jest już w 5 lokalizacjach, a także w Kielcach i Chęcinach.

Słodkości by Oskar Zasuń Chef mieści się wyłącznie przy alei Ignacego Daszyńskiego 12/LU1, gdzie kawiarnia połączona jest z pracownią, możecie więc jeść ciastko i patrzeć na ręce cukiernikom :). Wkrótce otwarcie cukierni przy ul. Krakowskiej 29. *

Co polecamy?

W La Baguette nie sposób przejść obok tarty owocowej z mascarpone (nasz najczęstszy wybór to malina lub porzeczka) – delikatna, francuska, idealna na lato.

Tarty z La Baguette są nieskomplikowane w ilości składników, naturalne i zapadające w pamięć podniebienia. Kruche ciasto, krem na bazie mascarpone i konfitura malinowa. Pychota!

A jeśli jesteś jednym z tych, którzy uważają, że prawdziwy  deser musi być czekoladowy, to nic bardziej czekoladowego nie znajdziecie, jak tutejszy Czekoladowy Mocarz i Brownie solony orzeszek. Nawet mały kawałek da Wam moc do działania. Na pobudkę w ciągu dnia dobry jak kawa.

 

 

 

Słodkości by Oskar Zasuń Chef

To coś dla tych, którzy lubią nietypowe miksy smaków. To co nas urzekło najbardziej, to ich naprawdę wyważona słodkość. Nie lubimy się przesłodzić, nawet torcikami.

Odkryjecie tu nieoczywiste połączenia ubrane w elegancki, przyciągający wzrok deseń wyrobów. Znajdziecie wspaniałe torty na koktajl bale, poczęstunek iście luksusowy dla oka i dla języka.

 

Nas urzekły:

Pomarańczowa kulka Passion Nut otoczona białą czekoladą pokryta żelką marakujową, wypełniona musem marakuja mango z chrupiącą prażynką, na biszkopcie z orzecha laskowego.

Tarta truskawkowa dla najmłodszego degustatora: krucha, maślana tarta, creme pâtissière, konfitura, czekoladowa pralina, świeże maliny.

Eklery generalnie.

Tym razem wybraliśmy ekler waniliowy: ciasto parzone, kruszonka, gęsty krem z indonezyjską wanilią, karmelizowane pistacje.

A skoro mamy lato i większość z nas jest lub będzie w dalszych lub bliższych podróżach, tu wskazówki, gdzie łasuchować. A już niedługo napiszemy o tych miejscach więcej:

Przejdź do e-artykułu w "Twój Styl"

* Update: Obecnie otwarte Słodkości Oskara Zasunia są tylko przy Krakowskiej. Lokal na Daszyńskiego został zlikwidowany.

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters