100-lecie piekarni i cukierni Mijax

Jubileusz piekarni Henryka Bani w Makowie Podhalańskim

Odwiedzamy Maków Podhalański w trakcie obchodów stulecia lokalnej piekarni i cukierni Henryka Bani

5 września 2021 nasza ulubiona piekarnia, w której zawsze jadąc w Beskidy, zaopatrujemy się w świeżutkie 🥐 rogale, a wieści chodzą, że kajzerki też mają najlepsze, świętowała swoje 100-lecie.

Właściciel firmy przygotował z tej okazji dla swoich pracowników, całego miasteczka i wszystkich obecnych huczne obchody, z koncertem i słodkim poczęstunkiem, jak widniało na plakatach - zaproszeniach.

Koncert grupy VOX był niespodzianką. Zagrać miał Andrzej Sikorowski, ale się nie udało. Nie sądzę jednak by ktoś żałował, jeśli dowiedział się na miejscu. Było "na bogato". Bania zasłużył na swoje 100 lat, a ludzie na Henryka Banię.

Cukiernia zapewniła niezwykłe dla współczesnych czasów podziękowania dla zebranych – pracowników i gości piekarni, dzięki którym firma ma się tak dobrze od tylu lat.

Częstowano ciastami wszelkiego rodzaju, rozdawano napoje, soki dla dzieci, popcorn, a nawet kiełbasę z grilla, aby każdy mógł bawić się pod sceną do samego końca.

 Wracając z uroczystości każdy mijany przechodzień niósł ze sobą jakieś słodkie przysmaki. My też.

Sam Henryk Bania proponował nam wzięcie całego chleba z obchodów z napisem 100 lat. Finalnie zrobiliśmy fotkę jubileuszowego chleba, a chwilę potem kolejka ludzi ustawiła się po pajdę.

Rozeszło się wszystko. :)

Gratulujemy rozmachu. Miło widzieć, że są ludzie, którzy doceniają swoje miasteczko i jego mieszkańców, i chcą wspólnie świętować swój sukces.

 Kolejnych 100 lat życzymy!

 

A tu nasz ulubiony przysmak od Henryka Bani. Rogale makowskie.

Najlepsze po prostu z masłem.

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters