Deser z lodówki

Puszysta czekoladowa pianka w towarzystwie owoców pod kruszonką

  • Przepis dla: 4 ososby
  • Przygotowanie: 20-30 minut
  • Rodzaj diety: Bez cukru

Składniki

Czekoladowa pianka:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka wcześniej wyjęte z lodówki
  • 50 g cukru drobnego
  • 50 g masła
  • 125 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wrzątku
Owoce z kruszonką:
  • ok 200 g śliwek
  • ok 200 g czarnych porzeczek
  • ok 200 g malin mrożonych
  • pół szklanki miodu płynnego
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki płatków kokosowych
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • ¼ szklanki miodu płynnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przygotować?

Czekoladowa pianka:

Połam czekoladę i roztop z masłem w kąpieli wodnej.

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Śmietankę ubij na sztywno.

Żółtka ubij z cukrem na jasną masę. Dodaj 2 łyżki wrzątku cały czas ubijając.

Roztopioną czekoladę połącz z ubitymi żółtkami używając trzepaczki.

Mieszaj na gładką masę.

Od razu dodaj polowe ubitej śmietany i wymieszaj trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Dodaj resztę ubitej śmietanki i delikatnie połącz trzepaczką. Dodawaj stopniowo pianę z białek.

Gotowy mus przełóż do miski i włóż do schłodzenia do lodówki na ok 2-3 godziny.

Przejdź do przygotowania owoców.

Pokrój śliwki i wymieszaj z porzeczkami i malinami, dodaj miód, cynamon i ¼ szklanki wody. Gotuj ok 10 min.

Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pozostałą wodą i dodaj do gotujących się owoców. Zdejmij z ognia, kiedy zgęstnieje.

Przełóż do naczynia żaroodpornego i przygotuj kruszonkę.

Płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe i kokosowe lekko zmiksuj. Dodaj pozostałe 1/4 miodu, masło orzechowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli - zmiksuj ponownie.

Powstałą masę połóż na owoce i włóż do piekarnika na 180°C na ok 20 min.

Deser z lodówki robi się w miarę szybko, każe na siebie jednak chwilę poczekać. Warto więc przygotować sobie go wcześniej.

Czekoladowa pianka musi stężeć w lodówce, a owoce się schłodzić przed podaniem ich razem.

Jeśli podamy do pianki ciepłe owoce, pianka się roztopi.

Wariant dla osób z nietolerancją laktozy.

Szykując piankę czekoladową zrezygnuj z masła i śmietanki. Przepis wyjdzie Ci równie dobry, a sama pianka nabierze konsystencji charakterystycznej dla ptasiego mleczka. Pychota!

Zapraszamy do fotorelacji z przygotowań:

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters