4lipiec2021
Deser z lodówki
Puszysta czekoladowa pianka w towarzystwie owoców pod kruszonką
Składniki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka wcześniej wyjęte z lodówki
- 50 g cukru drobnego
- 50 g masła
- 125 ml śmietanki 36% schłodzonej
- szczypta soli
- 2 łyżki wrzątku
- ok 200 g śliwek
- ok 200 g czarnych porzeczek
- ok 200 g malin mrożonych
- pół szklanki miodu płynnego
- pół szklanki wody
- łyżeczka cynamonu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki płatków kokosowych
- ¼ szklanki masła orzechowego
- ¼ szklanki miodu płynnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować?
Połam czekoladę i roztop z masłem w kąpieli wodnej.
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Śmietankę ubij na sztywno.
Żółtka ubij z cukrem na jasną masę. Dodaj 2 łyżki wrzątku cały czas ubijając.
Roztopioną czekoladę połącz z ubitymi żółtkami używając trzepaczki.
Mieszaj na gładką masę.
Od razu dodaj polowe ubitej śmietany i wymieszaj trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Dodaj resztę ubitej śmietanki i delikatnie połącz trzepaczką. Dodawaj stopniowo pianę z białek.
Gotowy mus przełóż do miski i włóż do schłodzenia do lodówki na ok 2-3 godziny.
Przejdź do przygotowania owoców.
Pokrój śliwki i wymieszaj z porzeczkami i malinami, dodaj miód, cynamon i ¼ szklanki wody. Gotuj ok 10 min.
Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pozostałą wodą i dodaj do gotujących się owoców. Zdejmij z ognia, kiedy zgęstnieje.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i przygotuj kruszonkę.
Płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe i kokosowe lekko zmiksuj. Dodaj pozostałe 1/4 miodu, masło orzechowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli - zmiksuj ponownie.
Powstałą masę połóż na owoce i włóż do piekarnika na 180°C na ok 20 min.
Deser z lodówki robi się w miarę szybko, każe na siebie jednak chwilę poczekać. Warto więc przygotować sobie go wcześniej.
Czekoladowa pianka musi stężeć w lodówce, a owoce się schłodzić przed podaniem ich razem.
Jeśli podamy do pianki ciepłe owoce, pianka się roztopi.
Wariant dla osób z nietolerancją laktozy.
Szykując piankę czekoladową zrezygnuj z masła i śmietanki. Przepis wyjdzie Ci równie dobry, a sama pianka nabierze konsystencji charakterystycznej dla ptasiego mleczka. Pychota!
Zapraszamy do fotorelacji z przygotowań: