4lipiec2021
Cynamonki w karmelu (z orzechami lub bez)
Cynamonki w wersji rozpustnej
Składniki
- 15g mąki pszennej
- 1,5 łyżki mleka (20g)
- 1,5 łyżki wody (20 g)
- 2,5 łyżeczki drożdży suchych (9g)
- pół szklanki letniego mleka (120 ml)
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2,5 łyżki wody
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- pół szklanki cukru brązowego
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- pół szklanki masła
- pół szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie szklanka i trochę orzechów pekan lub innych
Jak przygotować?
Krok 2. Ciasto
Krok 3. Karmel
Krok. 4 Cukier cynamonowy
Krok 5. Formowanie
Krok 6. Pieczenie
Cynamonki w karmelu, czyli przepis na rozpustę dla podniebienia.
Cynamonki w karmelu robi się długo, bo na przepis składają się krótkie serie przygotowań ciasta, wieńczone jego wyrastaniem.
Krok 1. Starter chlebowy.
Ta ciekawostka rodem z Japonii sprawi, że Twoje cynamonki będą jeszcze bardziej puszyste i wyrośnięte.
Wymieszaj wszystkie składniki, po czym podgrzej na ogniu aż zgęstnieją. Odstaw.
W międzyczasie wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, odstaw na 10 minut do ich zabulgotania.
Krok 2. Ciasto.
W misce miksera dodaj mąkę, sól i cukier. Ugniataj do połączenia składników. Następnie dodaj 2,5 łyżki wody, zagęszczoną mieszankę starterową i dwa jajka o temperaturze pokojowej.
Użyj miksera, w naszym przypadku to mikser stojący. Mieszaj ciasto przez ok 6 minut, stopniowo dodając mieszaninę drożdży, używając raczej niskiej prędkości, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie przywierające do boków miski.
Stopniowo dodawaj po 1 łyżce masła i dalej miksuj na średnich obrotach przez 5 minut. Uformuj lekką kulę. Przełóż ciasto do wyrośnięcia do miski lub innego naczynia przykrytego tkaniną na 1,5 godziny. Niech podwoi swoją objętość.
Krok 3. Karmel
W małym garnuszku połącz masło, cukier i miód. Umieść na kuchence na średnim ogniu, wymieszaj do dokładnego połączenia i odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 4. Cukier cynamonowy.
Połącz suche składniki do nadziewania bułeczek. Przygotuj w miseczce cukier brązowy, cynamom i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Formowanie
Kiedy ciasto wyrośnie, weź miskę i spuść powietrze z ciasta. Lekko posyp mąką powierzchnię do pracy. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. Za pomocą wałka rozwałkuj na placek o długości ok 20 cm. Posmaruj 5 łyżkami stołowymi stopionego masła.
Posyp cukrem cynamonowym ciasto na całej długości, pozostawiając ok 2 cm po bokach. Zroluj ciasto wzdłuż. Pokrój ciasto nożem, aby uzyskać łącznie 9 równych bułeczek.
Krok 5. Pieczenie.
Na blaszce o wymiarach 9x9cm nałóż na dno lepką polewę karmelową. Jeśli możesz wysyp warstwę (140 g) prażonych, pokruszonych orzechów pekan lub innych, a następnie ułóż ciasto w równych odstępach w 3 rzędach. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 45 minut do godziny, aż podwoi swoją objętość. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 350 stopni na 30-35 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5-7 minut. Odwróć używając deski do serwowania, aby bułeczki były karmelem do góry. Poczekaj jeszcze chwilę, aby karmel spłynął w dół po upieczonej bułeczce. Rozrywaj delikatnie kolejne bułki i podawaj. Smakują obłędnie na ciepło i po ostudzeniu.
Przepis zaczerpnięty od https://www.joshuaweissman.com/amp/sticky-buns/