Cynamonki w karmelu (z orzechami lub bez)

Cynamonki w wersji rozpustnej

  • Przepis dla: 8 osób
  • Przygotowanie: 2 godziny
  • Rodzaj diety: Brak

Składniki

Starter chlebowy:
  • 15g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mleka (20g)
  • 1,5 łyżki wody (20 g)
Ciasto:
  • 2,5 łyżeczki drożdży suchych (9g)
  • pół szklanki letniego mleka (120 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżki wody
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki masła
Nadzienie:
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Karmel:
  • pół szklanki masła
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie szklanka i trochę orzechów pekan lub innych

Jak przygotować?

Krok 1. Starter chlebowy

Krok 2. Ciasto

Krok 3. Karmel

Krok. 4 Cukier cynamonowy

Krok 5. Formowanie

Krok 6. Pieczenie

 

 

Cynamonki w karmelu, czyli przepis na rozpustę dla podniebienia.

Cynamonki w karmelu robi się długo, bo na przepis składają się krótkie serie przygotowań ciasta, wieńczone jego wyrastaniem.

Krok 1. Starter chlebowy.

Ta ciekawostka rodem z Japonii sprawi, że Twoje cynamonki będą jeszcze bardziej puszyste i wyrośnięte.

Wymieszaj wszystkie składniki, po czym podgrzej na ogniu aż zgęstnieją. Odstaw.

W międzyczasie wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, odstaw na 10 minut do ich zabulgotania.

Krok 2. Ciasto.

W misce miksera dodaj mąkę, sól i cukier. Ugniataj do połączenia składników. Następnie dodaj 2,5 łyżki wody, zagęszczoną mieszankę starterową i dwa jajka o temperaturze pokojowej.

Użyj miksera, w naszym przypadku to mikser stojący. Mieszaj ciasto przez ok 6 minut, stopniowo dodając mieszaninę drożdży, używając raczej niskiej prędkości, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie przywierające do boków miski.

Stopniowo dodawaj po 1 łyżce masła i dalej miksuj na średnich obrotach przez 5 minut. Uformuj lekką kulę. Przełóż ciasto do wyrośnięcia do miski lub innego naczynia przykrytego tkaniną na 1,5 godziny. Niech podwoi swoją objętość.

Krok 3. Karmel

W małym garnuszku połącz masło, cukier i miód. Umieść na kuchence na średnim ogniu, wymieszaj do dokładnego połączenia i odstaw na bok do ostygnięcia. 

Krok 4. Cukier cynamonowy.

Połącz suche składniki do nadziewania bułeczek. Przygotuj w miseczce cukier brązowy, cynamom i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4. Formowanie

Kiedy ciasto wyrośnie, weź miskę i spuść powietrze z ciasta. Lekko posyp mąką powierzchnię do pracy. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. Za pomocą wałka rozwałkuj na placek o długości ok 20 cm. Posmaruj 5 łyżkami stołowymi stopionego masła.

Posyp cukrem cynamonowym ciasto na całej długości, pozostawiając ok 2 cm po bokach. Zroluj ciasto wzdłuż. Pokrój ciasto nożem, aby uzyskać łącznie 9 równych bułeczek.

Krok 5. Pieczenie.

Na blaszce o wymiarach 9x9cm nałóż na dno lepką polewę karmelową. Jeśli możesz wysyp warstwę (140 g) prażonych, pokruszonych orzechów pekan lub innych, a następnie ułóż ciasto w równych odstępach w 3 rzędach. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 45 minut do godziny, aż podwoi swoją objętość. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 350 stopni na 30-35 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5-7 minut. Odwróć używając deski do serwowania, aby bułeczki były karmelem do góry. Poczekaj jeszcze chwilę, aby karmel spłynął w dół po upieczonej bułeczce. Rozrywaj delikatnie kolejne bułki i podawaj. Smakują obłędnie na ciepło i po ostudzeniu.

 

 

Przepis zaczerpnięty od https://www.joshuaweissman.com/amp/sticky-buns/

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters