Cynamonki na jesienno-zimowe humory

Puszyste bułeczki drożdżowe pachnące świętami

  • Przepis dla: 4 ososby
  • Przygotowanie: 20-30 minut
  • Rodzaj diety: Brak

Składniki

  • 530 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych instant
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 60 g cukru białego
  • 20 g cukru trzcinowego
  • ok. 210 g letniego mleka
  • 120 g miękkiego masła (nie z lodówki)
  • 15 g cynamonu

Jak przygotować?

  1. Do miski wsyp składniki na ciasto: 530 g mąki,  10 g drożdży,  60 g białego cukru, żółtko, całe jajko, 210 g letniego mleka oraz połowę przygotowanego masła o miękkiej konsystencji (60 g).
  2. Wyrób ciasto na gładko. Możesz przy użyciu robota kuchennego, jak u nas.
  3. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
  4. Ponownie wyrób ciasto, tym razem delikatniej, dłońmi.
  5.  Rozwałkuj na grubość ok 1 cm, nadając ciastu kształt prostokąta.
  6. Posmaruj resztą masłem, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
  7. Zwiń ciasto w rulonik i krój w równych odstępach (ok 5 cm).
  8. Ułóż pokrojone bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posmaruj masłem.
  9. Piecz do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 25 minut.
  10. Po wystygnięciu posmaruj bułeczki lukrem. Gotowe!

Cynamonki - bułeczki pocieszki

Nie wiem, jak Ciebie, ale mnie dopada jesienna, a szczególnie zimowa chandra. Deficyt słońca, ba dnia, bardzo szybko wywołuje u mnie przyklapnięcie nastroju, a w lutym to już na bank. I choć do lutego jeszcze dłuuugo to już dziś podsyłam złapany dzisiaj przepis na poprawiacza humoru. Oczywiście pod słodką postacią. Tym razem jednak największe zaszczyty zbiera cynamon. To jemu zawdzięczamy magiczny wpływ na nasz organizm, który w efekcie niweluje podły nastrój i jeszcze wzmacnia nasze ciało. Uwaga jednak, jak z niemal wszystkim i tu zaleca się umiar w spożywaniu.

Właściwości cynamonu: uspokaja, rozluźnia, rozgrzewa i smakuje wyjątkowo.

Nasz dzisiejszy jesienny przepis dedykujemy każdemu, kto ma trochę czasu, szuka czegoś na poprawę samopoczucia, a nie chce wtopić zębów po prostu w czekoladę.

Zapraszamy do kuchni pachnącej najpiękniej: wypiekanym ciastem drożdżowym i przyprawami korzennymi.

Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują tego samego dnia. Jedzone później warto posmarować masłem albo podgrzać.

Smacznego i zapraszamy do relacji z pieczenia:

 

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters