Beza urodzinowa przepis

Z owocami letnimi a la Pavlova

  • Przepis dla: 10 osób
  • Przygotowanie: 2 godziny
  • Rodzaj diety: Bezglutenowa

Składniki

Beza:

  • oddzielone białka z 4 dużych jajek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Krem:

  • 250 g serka mascarpone z lodówki
  • pół szklanki śmietanki 30-36% z lodówki
  • łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:

  • owoce sezonowe do przybrania
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  • 1-2 dni wcześniej przygotuj bezę.
  • Nagrzej piekarnik do 120 stopni C° bez termoobiegu. Przygotuj okrągłą blachę o średnicy 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Oddziel 4 białka od jajek i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i starannie ubijaj po każdej dodanej porcji.
  • Do ubitej piany dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze przez minutę aż piana się ostanie.
  • Wyłóż pianę dużymi porcjami na blachę zostawiając odstęp między jej brzegami a ułożoną pianą. Delikatnie rozsmaruj i uformuj pianę do góry.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 120 stopniach C°.
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz  bezę przez minimum 3 godziny. Beza musi się wysuszyć.
Krem:
  • Zmiksuj (koniecznie zimne, wyjęte prosto z lodówki) mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijaj aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.
  • Krem wyłóż na bezę przed samym podaniem.
  • Udekoruj ulubionymi świeżymi owocami letnimi.
 

WSKAZÓWKI:

  • Samą bezę warto przygotować sobie 1-2 dni wcześniej. Beza powinna dobrze wyschnąć zanim przejdziesz do nakładania na nią kremu. Zresztą idealną konsystencję nabiera najwcześniej na drugi dzień. Bezę trzymaj w temperaturze pokojowej.
  • Nie zmniejszaj ilości cukru, bo beza może się nie udać.
  • Przygotuj blachę o średnicy większej niż 20 cm. Beza rośnie także na boki, potrzebuje więc przestrzeni.
  • Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca. Po tym rozpoznasz, że jest wystarczająco ubita.
  • Bezę dekoruj kremem i owocami dopiero przed samym podaniem.
  • Aby uzyskać idealną słodkość tortu możesz przygotować sosik do polania owoców. W tym celu wymieszaj miód z łyżeczką cytryny i polej owoce ułożone na kremie.
  • Bezę krój nożem nurzanym w gorącej wodzie. Dzięki temu beza nie będzie się kruszyła i da się pokroić na kawałki.

 

A może stanie w kuchni wydaje Ci się za straszne? Szczególnie, gdy upały za oknem, a beza wcale nie jest prostym i szybkim słodyczem do przyrządzenia.

Na Krakusów w e-sklepie czekają gotowe do zamówienia przepyszne bezy Pavlova z:

1. Cukierni naturalnej Vanilla. Czas realizacji  to tylko 1 dzień. Co oznacza, że od pdz do sb (do g. 20:00) zamówisz tort na dzień następny. Na niedzielę zamawiamy z min 2 dniowym wyprzedzeniem. Dostępna tylko sezonowo.

Pavlova

2. Kawiarni Słodki Kazimierz. Tę bezę trzeba zamówić minimum 2 dni wcześniej. Dostępna jest wyłącznie na weekendy!

Link: https://e-cukiernie.pl/krakow/produkt/tort-bezowy-pavlova/

 

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters