4lipiec2021
Beza urodzinowa przepis
Z owocami letnimi a la Pavlova
Składniki
- oddzielone białka z 4 dużych jajek
- szklanka cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone z lodówki
- pół szklanki śmietanki 30-36% z lodówki
- łyżka cukru waniliowego
- owoce sezonowe do przybrania
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować?
- 1-2 dni wcześniej przygotuj bezę.
- Nagrzej piekarnik do 120 stopni C° bez termoobiegu. Przygotuj okrągłą blachę o średnicy 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Oddziel 4 białka od jajek i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i starannie ubijaj po każdej dodanej porcji.
- Do ubitej piany dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze przez minutę aż piana się ostanie.
- Wyłóż pianę dużymi porcjami na blachę zostawiając odstęp między jej brzegami a ułożoną pianą. Delikatnie rozsmaruj i uformuj pianę do góry.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 120 stopniach C°.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz bezę przez minimum 3 godziny. Beza musi się wysuszyć.
- Zmiksuj (koniecznie zimne, wyjęte prosto z lodówki) mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijaj aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.
- Krem wyłóż na bezę przed samym podaniem.
- Udekoruj ulubionymi świeżymi owocami letnimi.
WSKAZÓWKI:
- Samą bezę warto przygotować sobie 1-2 dni wcześniej. Beza powinna dobrze wyschnąć zanim przejdziesz do nakładania na nią kremu. Zresztą idealną konsystencję nabiera najwcześniej na drugi dzień. Bezę trzymaj w temperaturze pokojowej.
- Nie zmniejszaj ilości cukru, bo beza może się nie udać.
- Przygotuj blachę o średnicy większej niż 20 cm. Beza rośnie także na boki, potrzebuje więc przestrzeni.
- Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca. Po tym rozpoznasz, że jest wystarczająco ubita.
- Bezę dekoruj kremem i owocami dopiero przed samym podaniem.
- Aby uzyskać idealną słodkość tortu możesz przygotować sosik do polania owoców. W tym celu wymieszaj miód z łyżeczką cytryny i polej owoce ułożone na kremie.
- Bezę krój nożem nurzanym w gorącej wodzie. Dzięki temu beza nie będzie się kruszyła i da się pokroić na kawałki.
A może stanie w kuchni wydaje Ci się za straszne? Szczególnie, gdy upały za oknem, a beza wcale nie jest prostym i szybkim słodyczem do przyrządzenia.
Na Krakusów w e-sklepie czeka gotowa do zamówienia przepyszna beza Pavlova z cukierni naturalnej Vanilla. Czas realizacji to tylko 1 dzień. Co oznacza, że od pdz do sb (do g. 20:00) zamówisz tort na dzień następny. Na niedzielę zamawiamy z min 2 dniowym wyprzedzeniem.
Pavlova