Ciasto kruche z cukierni Vanilla

Uniwersalny spód do tarty słodkiej lub warzywnej, a także bazy pod ciasto kruche z owocami

  • Przepis dla: 4 ososby
  • Przygotowanie: 20-30 minut
  • Rodzaj diety: Bez cukru

Składniki

  • forma o średnicy 22 cm
  • szklanka mąki (ryżowej, pszennej albo innej, można wymieszać ulubione mąki w dowolnej proporcji)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować?

  1. Spód i boki formy oblep papierem do pieczenia.
  2. Ubij jajka z cukrem pudrem, dotąd aż nabiorą białej, bardzo jasnej konsystencji.
  3. Wlej ubite jajka do mąki.
  4. Następnie dolej olej.
  5. Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  7. Piecz około 35-40 min.

Ciasto kruche z krakowskiej cukierni Vanilla

Ciasto kruche jest bardzo proste w wykonaniu. Można je dopasować do swoich smaków i dowolnie modyfikować.

Cukierniczymi trikami dzieli się z nami właścicielka cukierni Vanilla. Jej podejście do pieczenia czuć po zapachu unoszącym się w cukierni. To ekologiczny dobór komponentów i stuprocentowa naturalność wypieków, których nie doświadczycie nigdzie indziej. Bo składniki na ciasta w Vanilla pochodzą z prywatnych sadów, także należących do samych właścicieli i ich zaprzyjaźnionych dostawców.

Jeszcze o tym opowiemy, a teraz wróćmy do przepisu.

Szczypta porad od Ani Moszumańskiej 

  • Jajka ubijają się najlepiej z cukrem pudrem.
  • Zamiast mąki pszennej można użyć dowolną ulubioną mąkę lub wymieszać różne. Sprawdzi się mąka ryżowa, owsiana i każda inna.
  • Jak nie dasz proszku do pieczenia owoce opadną. Proszek do pieczenia i dobrze ubite jajka pociągną je do góry i nie wyjdzie zakalec.
  • Można dać mniej cukru lub jego zamiennik.
  • Jeśli nie użyjesz cukru masz przygotowany spód do tarty warzywnej!
  • Forma może być większa, wtedy ciasto będzie cieńsze i powstanie idealny spód do tarty.
  • Mniejsza tortownica pozwoli na zrobienia ciasta np. z owocami sezonowymi i kruszonką.
  • Przepis sprawdzi się do wypiekania kruchych ciasteczek, np. z cukrem, jak w Vanilli.

Ciasto kruche z tego przepisu można wykorzystać na wiele sposobów.

Ciasta z cukierni Vanilla powstałe na bazie przepisu

Jak będziesz na krakowskim Kazimierzu koniecznie odwiedź tę kameralną cukiernię, zapraszającą do środka klimatycznym obrazami - niegdysiejszymi rekwizytami z przedstawień wystawianych w Teatrze Starym. A jeśli będzie Ci trudno podjąć decyzję, co zamówić, polecamy wyroby oparte na cieście kruchym, m.in: ciasto z kajmakiem, tarta malinowa, tarta cytrynowa, tarta limonkowa, czy tarta gruszkowa.

 

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters