Wafle z czekoladą wg przepisu babci

Lepszego przepisu na andruty nie znajdziecie w całym internecie

  • Przepis dla: 4 ososby
  • Przygotowanie: 20-30 minut
  • Rodzaj diety: Bez cukru

Składniki

  • wafle tortowe całe opakowanie
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • pół szklanki cukru
  • 2/3 kostki masła
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
 

Jak przygotować?

W garnku podgrzej mleko. Dodaj masło, cukier i cukier waniliowy. Rozpuść do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważaj, by nie zagotować. Całość odstaw do ostudzenia. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Powinna powstać gładka, kakaowa, cudnie pachnąca masa. Rozprowadź  masę kolejno na waflach, dociśnij. Pokrój wafle na mniejsze kawałki. Możesz podawać od razu!

Przepis na andruty to popisowy a zarazem ulubiony słodki przysmak z babcinej kuchni. Doceniany przez wszystkie dzieciaki oraz starsze pokolenie.

Deserowe kawałki wafli z czekoladą domową świetnie sprawdzą się do kawy i gorzkiej herbaty. Na przyjęcie z dużą ilością małych lub większych gości, bo porcji można nakroić tyle, ile potrzeba, a więc sporo.

Każdy deser ma swój sekret

 

Aby ustrzec się przed efektem miękkich, gumowatych piszingerów, wystarczy zastosować się do dwóch zasad.

  • Wystudź masę przed posmarowaniem wafli.
  • Masa ma być gęsta. Jeśli jest płynna dodaj mleka w proszku.

Są prościuchne w wykonaniu. Możesz je śmiało przyrządzać z maluchami.

A jeśli nie jesteś kulinarnym geniuszem, nie przejmuj się, też wyjdą.

Nie wymagają pieczenia, a w kuchni i tak pachnie nieziemsko.

Największa trudność polega na nie wyjedzeniu całej masy prosto z miski. :)

Piszingery zachowują świeżość bez lodówki przez kilka dni. Wystarczy je szczelnie zamknąć w pudełku lub czymś przykryć.

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters