Moda na eklery w Krakowie

Cukiernie z eklerami w roli głównej już w Polsce!

Niewątpliwie nastała moda na eklery. W całej Polsce (i nie tylko) znajdziemy cukiernie proponujące te pełne prostoty i ekskluzywności w jednym, podłużne ciasteczka. Otwierają się butiki z samymi eklerami, miejsca serwujące wino w towarzystwie kolorowego eklerka. Coraz częściej odchodzi się też od jego klasycznej formuły, ciasta przekrojonego wzdłuż i wypełnionego kremem. Zaopatrzone w fantazyjne dekoracje kuszą oczy i żądają bycia zjedzonym. Szybko, natychmiast, tutaj.

Francuska klasa - ekler do zadań specjalnych

Ta ich natura jest zresztą znana od początku. Ekler z francuska oznacza błysk błyskawicy. I choć pochodzenie nazwy nie jest pewne, najbardziej przekonuje mnie nawiązanie do prędkości ich zjadania. Wygodnie trzymane w ręce naprawdę szybko znika. Nie potrzebuje ani widelczyka ani talerzyka do podania.

Eklery w Krakowie mają co najmniej kilka miejsc kultu. Ledwo zaczęliśmy, lista nie tylko nie jest jeszcze zamknięta, ona jest dopiero otwarta.

Wszędzie koniecznie chcemy spróbować o smaku czekolady na cześć francuskiego pioniera eklerowego boomu. Czekoladowe eklery mają w tym kraju nawet swoje święto – 22 czerwca Francuzi obchodzą Narodowy Dzień Czekoladowej Eklery.

Jemy ekler limonkowy w Massolicie: niebo – nawet nie doczekał się zdjęcia. Był i zniknął niczym błyskawica.

Mini eklerki z cukierni Tartelette degustujemy wieczorową porą w Wino&More na Smętnej 8. Wygrywa klasyka, czyli wanilia polana czekoladą, miejsce drugie zdobywa pistacja i na końcu róża, choć najpiękniej się prezentowała.

Zmierzamy do salonu z eklerami i kawą. Czy rozłożą nas na łopatki?

Éclair Café - salon z eklerami w drodze na Wawel

Wizytę w Éclair Café przy ul. Stradomskiej 10 w Krakowie podejmowałam co najmniej trzykrotnie. Nie należy nastawiać się na konkretny smak, może go już po prostu nie być. Bo tutaj smaki eklerów są codziennie inne. A o tej godzinie można w ogóle nie trafić na swój cymes, który był rano i zostaje wybór spośród tego co jest. Ale nie będziesz stratny. Bo eklery w Eclair są naprawdę pyszne. Zachęca też cena: 7,80 zł bez względu na smak.

Dnia następnego przychodzę rano. Lokal otwarty jest od 8:30. Można złapać eleganckie ciasteczko i umilić sobie czas podczas przerwy w pracy. Niezły to wabik dla oka, więc jeśli nie lubicie się dzielić to albo trzeba zjeść ukradkiem albo od razu wziąć więcej. Idealne, jeśli chcesz zrobić wrażenie i wspaniałe na poczęstunek podczas spotkania biznesowego.

Proszę bardzo, ekler toffi znika raz dwa, nawet w drobnej paszczy małego łasucha.

Tu znajdziecie link do FB kawiarni.

Eklery w Słodkościach by Oskar Zasuń Chef

Pośród bogatej oferty małych torcików są trzy wspaniałe eklerki: Truskawka z prosecco, wanilia i ciasteczkowo - limonkowy. Decydujemy się na wanilię z pistacjami. Wszystkie dekoracje prezentują fantazyjne. Ciasto okazuje się całkiem chrupkie, co w przypadku eklerów nie jest takie proste. Oskar Zasuń chyba zawsze tak miło zaskakuje.

Ekler jest spory i ciężki od kremu. Kwestia gustu, moim zdaniem króluje na kawiarnianym stole.

Koszt za eklera to 16-18 zł

ekler waniliowy
kremowe nadzienie eklera złapane przed ostatnim kęsem

Kto zagra ze mną w "spróbuję każdego eklera"?

Wiem już jedno. Złapałam eklerowy bakcyl. I nie spocznę póki nie spróbuję wszystkich smaków w tych obu miejscach, a nawet więcej, wszystkich eklerów wszędzie, gdzie je napotkam, czyli jeszcze słodkie długo. :)

Jak będziecie w Gdańsku łapcie ten adres, koniecznie trzeba odwiedzić, bo jak sami się określają, to pierwszy butik z eklerkami w Polsce!

A gdzie, jak nie w Paryżu znajdziecie dziś najsłynniejsze eklery. Oto dwa warte uwagi adresy. :

Kto był, łapka w górę! Ogromnie jesteśmy ciekawi, jak Wam smakowało. Podziel się i zostaw komentarz!

Update z wakacji 2022

Eclair po otwarciu drugiej kawiarni, tym razem na Podgórzu, postanowili się pozamykać. Niestety eklerki zniknęły i nie ma ich co więcej szukać w Krakowie.

Jest nawet ciut gorzej. Oskar Zasuń przeniósł swoją cukiernię na Krakowską do znacznie mniejszego lokalu. Pewnie głównie przez moce przerobowe i możliwości malutkiej, acz ujmującej miejscówki, dostępny asortyment jest mocno okrojony. I tu tak samo. Eklera nie uraczyliśmy w gablotce ni razu. Nie znaczy to, że nie ma tam po co iść. U Zasunia zawsze znajdziecie coś wspaniałego do połasuchowania.

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters