Mus z aquafaby - wegańskie triki w cukierniczym świecie

Robisz hummus, zachowaj zalewę z cieciorki na deser!

  • Przepis dla: 4 ososby
  • Przygotowanie: 20-30 minut
  • Rodzaj diety: Bez cukru

Składniki

  • zalewa z 2 puszek cieciorki 400g (ok 300g wody po odsączeniu)
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 2 tabliczki czekolady (może być gorzka, deserowa lub mleczna, jeśli nie ma być wegan)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • borówki
  • siekane migdały lub orzechy

Jak przygotować?

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź.
  • Wodę z ciecierzycy (aquafabę) ubijaj z solą i sokiem z cytryny.
  • Dodawaj cukier po łyżce aż ubijesz na sztywną pianę.
  • Dodaj wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zniszczyć struktury piany.
  • Przelej do pucharków.
  • Wstaw na godzinę do lodówki.
  • Udekoruj ulubionymi dodatkami.

Z radością i ciekawością przyglądamy się cukierniczym nowościom, szczególnie wpisującym się w nasz codzienny styl życia. I tak, oczywiście z Francji, pojawił się dla świata świetny zamiennik jajka - zalewa z cieciorki.

Dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym jest odradzana, jak wszystkie rośliny strączkowe, gdyż może powodować wzdęcia. Zalet jest jednak więcej niż przeciwskazań.

Jest świetną alternatywną dla wegan, uczulonych na jajka, chorych na celiakie i lubiących szukać nowych, zdrowszych zamienników produktów z codziennego jadłospisu. Do zrobienia, do kupienia, dostępna jest nawet sproszkowana. Jak wolicie.

Aguafaba jest niskokaloryczna, najprawdopodobniej jest źródłem antyoksydantów i witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu.

Można z niej zrobić bezę wegańską, praliny, makaroniki, kremy, a nawet majonez czy ser.

Na warsztat wzięliśmy przepis prosty: mus czekoladowy wegański. Żeby sprawdzić czy faktycznie jest to mus czekoladowy, bez posmaku cieciorki i innych ubytków.

Nie powiem, sprzęt pomógł, bo aquafaba ubija się dłużej od jajek. Z plusów, zapach cieciorki znika i w smaku jest nie do wyłapania.Powstaje prawdziwa, zdrowa pychota. Spróbujcie sami!

Samo wykonanie musu to max pół godziny. Reszta polega na czekaniu, aż nabierze odpowiedniej temperatury w lodówce.

Mus z aquafaby - fotorelacja z procesu tworzenia

Autor:
cukiernie

Z zamiłowania do gustownych deserów, pachnących domowych wypieków i nowoczesnych kunsztownych torcików. Odwiedzamy kameralne cukierenki i znane miejsca. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie unosi się ten charakterystyczny dla dobrej cukierni mix zapachów: świeże ciasto, palone masło, karmel i czekolada. Zaglądamy w lady cukiernicze, smakujemy topowych łakoci, wypatrujemy nowości.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz Zaloguj się. Nie masz konta? Zarejestruj się w naszym serwisie.



Search
Generic filters