4lipiec2021
Mus z aquafaby - wegańskie triki w cukierniczym świecie
Robisz hummus, zachowaj zalewę z cieciorki na deser!
Składniki
- zalewa z 2 puszek cieciorki 400g (ok 300g wody po odsączeniu)
- 5 łyżek drobnego cukru
- 2 tabliczki czekolady (może być gorzka, deserowa lub mleczna, jeśli nie ma być wegan)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- borówki
- siekane migdały lub orzechy
Jak przygotować?
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź.
- Wodę z ciecierzycy (aquafabę) ubijaj z solą i sokiem z cytryny.
- Dodawaj cukier po łyżce aż ubijesz na sztywną pianę.
- Dodaj wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zniszczyć struktury piany.
- Przelej do pucharków.
- Wstaw na godzinę do lodówki.
- Udekoruj ulubionymi dodatkami.
Z radością i ciekawością przyglądamy się cukierniczym nowościom, szczególnie wpisującym się w nasz codzienny styl życia. I tak, oczywiście z Francji, pojawił się dla świata świetny zamiennik jajka - zalewa z cieciorki.
Dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym jest odradzana, jak wszystkie rośliny strączkowe, gdyż może powodować wzdęcia. Zalet jest jednak więcej niż przeciwskazań.
Jest świetną alternatywną dla wegan, uczulonych na jajka, chorych na celiakie i lubiących szukać nowych, zdrowszych zamienników produktów z codziennego jadłospisu. Do zrobienia, do kupienia, dostępna jest nawet sproszkowana. Jak wolicie.
Aguafaba jest niskokaloryczna, najprawdopodobniej jest źródłem antyoksydantów i witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu.
Można z niej zrobić bezę wegańską, praliny, makaroniki, kremy, a nawet majonez czy ser.
Na warsztat wzięliśmy przepis prosty: mus czekoladowy wegański. Żeby sprawdzić czy faktycznie jest to mus czekoladowy, bez posmaku cieciorki i innych ubytków.
Nie powiem, sprzęt pomógł, bo aquafaba ubija się dłużej od jajek. Z plusów, zapach cieciorki znika i w smaku jest nie do wyłapania.Powstaje prawdziwa, zdrowa pychota. Spróbujcie sami!
Samo wykonanie musu to max pół godziny. Reszta polega na czekaniu, aż nabierze odpowiedniej temperatury w lodówce.