4lipiec2021
Prosty przepis na sernik na zimno
Ciasto na lato bez pieczenia
Składniki
- 3 galaretki owocowe w różnych smakach
- 2 serki homogenizowane waniliowe 220 g lub jeśli chcemy by był bardziej naturalny wybieramy jeden ser biały tłusty/półtłusty ok 400 g lub robimy mix (1 serek homogenizowany i pół zwykłego sera białego ok 200 g )
- dowolne owoce sezonowe (poza kiwi, wydziela gorycz), w sezonie zimowym mogą być owoce z puszki
Jak przygotować?
Ser podziel na 2 porcje po ok 200 g.
Gdy woda lekko ostygnie dodaj 1 porcję sera i zmiksuj na gładko. Przelej do naczynia wcześniej posmarowanego masłem lub olejem.
Drugą porcję sera 200 g wymieszaj z innym smakiem i kolorem galaretki. Postępuj jak wcześniej.
Kiedy pierwsza masa zastygnie, zalej kolejną.
Zostaw całość do ostygnięcia.
W międzyczasie rozrób trzecią galaretkę z 1 szklanką przegotowanej gorącej wody. Poczekaj aż przestygnie.
Na sernik ułóż warstwę owoców. U nas są to borówki, pokrojone truskawki, jagody i maliny.
Wlej przestudzoną galaretkę na wierzch i wszystko już chłodne włóż na koniec do lodówki, żeby dobrze zastygło.
Warianty:
1. Jeśli chcesz mieć warstwy poczekaj aż pierwsza masa przestygnie i na górę przygotuj drugą warstwę.
2. Deser zamiast w różnokolorowe warstwy może być w esy floresy. Aby osiągnąć taki efekt, nie czekamy aż pierwsza masa zastygnie tylko od razu wlewamy na nią drugą warstwę.
Deser podajemy na zimno.
Smacznego!