4lipiec2021
Wafle z czekoladą wg przepisu babci
Lepszego przepisu na andruty nie znajdziecie w całym internecie
Składniki
- wafle tortowe całe opakowanie
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- pół szklanki cukru
- 2/3 kostki masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Jak przygotować?
Przepis na andruty to popisowy a zarazem ulubiony słodki przysmak z babcinej kuchni. Doceniany przez wszystkie dzieciaki oraz starsze pokolenie.
Deserowe kawałki wafli z czekoladą domową świetnie sprawdzą się do kawy i gorzkiej herbaty. Na przyjęcie z dużą ilością małych lub większych gości, bo porcji można nakroić tyle, ile potrzeba, a więc sporo.
Każdy deser ma swój sekret
Aby ustrzec się przed efektem miękkich, gumowatych piszingerów, wystarczy zastosować się do dwóch zasad.
- Wystudź masę przed posmarowaniem wafli.
- Masa ma być gęsta. Jeśli jest płynna dodaj mleka w proszku.
Są prościuchne w wykonaniu. Możesz je śmiało przyrządzać z maluchami.
A jeśli nie jesteś kulinarnym geniuszem, nie przejmuj się, też wyjdą.
Nie wymagają pieczenia, a w kuchni i tak pachnie nieziemsko.
Największa trudność polega na nie wyjedzeniu całej masy prosto z miski. :)
Piszingery zachowują świeżość bez lodówki przez kilka dni. Wystarczy je szczelnie zamknąć w pudełku lub czymś przykryć.